Historie a současnost

14.04.2013 13:52

Klub malé kopané FK Klasici byl založen 25.6.1988 na ustavující schůzi. Historicky prvním předsedou byl zvolen J.Svítil, zakladatel oddílu. Seznam zakládajících členů: Jaroslav Svítil, Ladislav Kovačík, Jiří Melenovský, Karel Jambor, Jaroslav Dolejší, Drahomír Dolejší ,Petr Humlíček, Jiří Pokorný, Miroslav Bravenec, Zdeněk Kameník, Lubomír Neuwirth. Mužstvo bylo zařazeno do 2. ligy, kterou vyhrálo bez ztráty bodu.V následujících sezonách startovalo vždy v 1.lize. V letech 1989 a 1990 se Klasici kvalifikovali do krajského finále v Brně, resp. ve Zlíně a v obou případech postoupili až do finále. Nezapomenutelné byly zejména dramatické souboje s pozdějšími mistry republiky Saturnem Brno a Ajaxem Morysovy Domy Zlín.
Velkou hvězdou těchto turnajů byl Ladislav Kovačík, který sbíral individuální trofeje pro nejlepšího hráče. Pravidelně jsme se zúčastňovali zimních turnajů v hale (Brno, Olomouc Dačice, Telč, Jihlava) i letních na venkovních hřištích (Brno, Olomouc, Jihlava, Adamov, Brněnské Ivanovice). Tehdejší mužstvo bylo opravdu velmi silné a v těchto turnajích jen těžko hledalo konkurenci. Postupem času došlo k doplnění kádru o některé mladší hráče - Josef Hájek, Roman Vyskočil, Milan Palkovič, Miroslav Pekárek, kostra týmu zůstávala stejná. Koncem devadesátých let došlo k postupné generační výměně, která vyústila v postupný odchod​ "staré gardy" do nově založené "juniorky".
Kostru "nových" Klasiků", kteří počátkem 21. století dokonale navázali na tradice svých předchůdců a dokonce dokázali získat 8 titulů v řadě, tvořili Jan Chramosta, Zdeněk Tichánek, brankáři Jančok a Raždík, bratři Kocmánkové, L. Rychtecký, B. Slavík, Kovačík a Jambor mladší, a další benjamínci. Mozkem i přes pokročilý věk byl "poslední mohykán" Luděk Kovačík.
Kolem roku 2010 přichází již třetí mladá krev reprezentovaná "dorostenci" Pokorným, Jakubem Göthem, Greplem, Vokounem, Volákem, Přibylem, Zemanem, Šánou. Pod dohledem zkušených borců jako Šancl, či Vácha tým dozrál a znovu se vrátil k zisku titulu (Podzim 2012) a stříbra z Mistrovství ČR v malém fotbale v lednu 2013!  Za 25 let existence jsme získali kromě vítězství ve II.lize i 24 titulů v I.lize, 12x zvítězili v Ligovém poháru, 15x se stali "Mužstvem roku MK Jihlava" a 6x zvítězili na jihlavském Vánočním turnaji.
Jsme tak daleko nejúspěšnější klub malé kopané v Jihlavě...